Säh­kön hinta: näin luet sähkö­lasku­asi

Sähkön hinta on useimmille kuluttajille tärkein sähkösopimuksen valintaperuste. Mutta miten sähkön hinta muodostuu sähkölaskussa? Sähkölaskun lukeminen on helppoa, kun tietää perusteet. Esittelemme, miten sähkölasku muodostuu ja mihin asioihin kuluttaja voi vaikuttaa sähkölaskussa ja mihin ei.

Sähkön hinta muodostuu 3 osasta

  • Sähköenergia
  • Sähkönsiirto
  • Verot

Sähköenergia

Sähköenergia eli sähkönmyynti on ainoa asia, jonka voit kilpailuttaa. Sähköenergian hinnasta käytetään myös nimitystä myyntihinta. Sähköenergian markkinahintaan vaikuttaa monet tekijät, kuten sähkön pörssihinta ja tuotantokustannukset. Sähköenergian hinta ilmoitetaan senttiä kilowattituntia kohden (snt/kWh).

Lue lisää sähkötuotteista eli tariffeista.

Sähkön hinnan vertailu

Vertaa sähköyhtiöiden sähkötuotteiden hintaa ja säästä

TULOSSA

Sähkönsiirto

Sähkönsiirron toteuttaa  paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka omistaa alueen jakeluverkon eli alueen sähköverkon. Et voi siis valita sähköverkkoyhtiötäsi, vaan se määräytyy asumisalueen mukaan. Siirtohinta ilmoitetaan senttiä kilowattituntia kohden (snt/kWh).

Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa. Siirtohinnan kohtuullisuutta valvoo Energiamarkkinavirasto. Sähkönsiirron maksu on korvaus sähkön siirtämisestä kuluttajalle pitkin sähkönjakeluverkkoa.

Verot

Verot sähkölaskussa muodostavat arvonlisävero ja sähkövero. Paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron sähkön siirtohinnan yhteydessä.

Laskun maksaminen erissä

Useimmiten voit valita, kuinka monessa erässä maksat kertyneen sähkölaskun.

Säh­kön hinta: näin luet sähkö­lasku­asi