Luotto: ota nämä asiat huomioon, kun valitset

Luotto tarvitaan, kun hankintojen kustannuksia tulee jakaa pidemmälle ajalle. Luottojen kustannuksia on vaikea verrata, koska liikkuvia osia useita ja eri luottoyritysten tarjoukset poikkeavat toisistaan. Tässä artikkelissa kerromme sinulle tärkeimmät asiat, jotka tulee ottaa huomioon, kun valitset itsellesi parasta luottoa.

Kuinka suuren luoton voin ottaa?

Ennen luoton hakemista on syytä tarkasti selvittää kuinka suurta luottoa pystyt maksamaan tuloillasi. Sitä arvioidessa lasketaan taloutesi tulot ja välttämättömät menot. Ylisuuri luotto johtaa helposti vaikeuksiin ja “ottamaan velkaa velan maksuun”. Tämä on aina hankala tilanne, joka tulee välttää.

Luoton todellinen vuosikorko

Laki edellyttää luoton antajaa esittämään lainan todellisen vuosikoron siten, että kaikki etukäteen tiedossa olevat maksut on laskettu mukaan vuosikorkoon. Näin kuluttaja näkee todellisen lainansa vuosikoron. Tämä on tärkeä myös laskea absoluuttisina euroina. 20 % ei tunnu paljolta, mutta 1000 eurosta se on 200 euroa.

Todellisen vuosikoron kaava on hieman haastava laskea, mutta käytännössä siinä huomioidaan:

  • Luoton nimelliskorko
  • Vuoden aikana tulevat muut luoton maksut

Luotto ja sen nimelliskorko

Lainan nimelliskorko koostuu kahdesta osasta:

  • Markkinakorko (1, 3, 6 tai 12 kk:n eurobor)
  • Koron päälle laskettava asiakaskohtainen marginaali

Luotto ja siihen liittyvät maksut

Lisäksi luotossa esiintyy usein seuraavia muita maksuja:

  • Luoton perustamiskulut
  • Jatkuvan luoton vuosimaksut
  • Käsittelymaksut
  • Muut kulut, esimerkiksi osamaksulisä

Ota nämä huomioon ennen päätöstäsi ottaa lainaa. Lue lisää, kuinka voit säästää luoton tai lainan kustannuksissa.

Vertaa luottojen kustannuksia

Vertaile ja säästä selvää rahaa

KILPAILUTA KULUTUSLUOTOT

Luoton lyhennusvapaat kuukaudet

Mikäli luotossa on mahdollisuus lyhennysvapaisiin kuukausiin, antaa se joustoa yllättävissä tilanteissa. Ota kuitenkin huomioon lyhennysvapaan kuukauden kustannukset, sillä ilmaista ei ole.

Koska luottojen korot ovat yleensä korkeat, ei lyhennysvapaiden käyttäminen ole suositeltavaa muuta kuin pakon edessä.

Luoton laina-ajan pidentäminen

Joskus elämäntilanteessa, parisuhteessa tai työsuhteessa tapahtuu tilanteita, jolloin kulutus, laskut ja lainat tulee järjestellä uudestaan. Lyhennysvapaiden sijaan voi olla järkevää pidentää laina-aikaa, jotta lyhennettävä kuukausierä pienenee kohtuulliseksi.

Huomioi kuitenkin, että pidentämällä laina-aikaa maksat myös enemmän korkoja. Tuossa tapauksessa maksat myös lainastasi enemmän euroina.

Asiakaspalvelu

Vaikka useimmiten luoton ottaminen ja takaisinmaksu on helppoa, joskus on tarve kysyä tarkennusta tai ohjeita luottoyrityksen asiakaspalvelusta. Saako asiakaspalveluun tarvittaessa yhteyttä puhelimitse? Onko chat-keskustelu mahdollista?

Luotto: ota nämä asiat huomioon, kun valitset
5 (100%) 1 ääntä