Laina voi tulla kal­liiksi – näin säästät lainan kus­tan­nuk­sissa

Laina tai luotto tulee kalliiksi, jos et huolehdi takaisinmaksusta järjestelmällisesti ja kurinalaisesti. Jos lainoja tai luottoja on useita, on tärkeää miettiä, mitä lainaa kannattaa ensisijaisesti lyhentää.

Esittelemme muutaman kätevän tavan keventää lainoihin liittyviä kokonaiskustannuksia. Lue ja kommentoi!

Maksa ensimmäisenä pois pikavipit ja kulutusluotot

Kulutusluottojen ja pikavippien korot ovat usein kaikista korkeimmat. Vaikka lainasummat ovat yleensä kohtuullisia, tulevat lainat helposti kalliiksi juuri korkeiden korkojen vuoksi. Sen vuoksi kannattaa maksaa ensimmäisenä pois ne luotot, joiden korko on korkein.

Kilpailuta laina ja harkitse yhdistämistä

Jos sinulla on useampia lainoja, kannattaa selvittää mahdollisuutta yhdistää lainat. Siten voit kenties saada alhaisemman korkomarginaalin ja sitä kautta alhaisemman kokonaiskoron lainallesi.

Mikäli kyse on suuremmasta lainasta, kuten asuntolainasta, kannattaa lainan korkomarginaalin kilpailuttaminen erityisesti. Pitkän laina-ajan seurauksena säästö voi olla helposti jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Vertaa luottojen kustannuksia

Vertaile ja säästä selvää rahaa

KILPAILUTA KULUTUSLUOTOT

Lopeta luottokortin käyttö

Luottokorttia käyttäessäsi altistut piilokoroille. Luottokorttien vuosikorot vaihtelevat noin 6 – 12 % välillä. Samalla, kun ostaminen luottokortilla on helppoa, se johtaa helposti heräteostosten tekemiseen.

Yksi keino hillitä luottokortin käyttöä on säilyttää sitä erityistarvetta varten muualla kuin kukkarossa. Näin luottokortti on käytettävissä suunnitelmallisesti, mutta ei päivittäiskäytössä hetken mielijohteesta.

Älä osta osamaksulla

Kaupat mainostavat paljon osamaksua varsinkin suurempiin hankintoihin. Vaikka osamaksun korko muine lainakustannuksineen olisikin alhainen, kustannuksia syntyy helposti epäsuoralla tavalla:

  • Ostat sellaista, joka ei ole välttämätöntä
  • Ostat kalliimpaa, mitä muuten ostaisit
  • Ostat sellaista, jonka jälleenmyyntiarvo on vähäinen

Usein osamaksusopimuksissa on tilinhoitomaksuja, laskutuslisiä tai muita piilokustannuksia, joten kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti todelliseen vuosikorkoon. Ja vaikka edulliset osamaksutarjoukset houkuttelevatkin, kannattaa pysähtyä miettimään:

  • Tarvitsetko hankintaa todella?
  • Onko edullisempia vaihtoehtoja?
  • Voiko hankinnan ostaa käytettynä?
  • Jos säästän hetken, onko mahdollista ostaa käteisellä?

BONUS: Miten maksaa lainat pois nopeimmin?

Monet ovat miettineet, miten lainat kannattaa maksaa takaisin, mikäli lainoja on useita. Hyviä taktiikoita ovat esimerkiksi:

  • Pienimmästä suurimpaan
  • Suurimmasta korosta pienimpään

Puhtaasti taloudellisesti ja matemaattisesti lainat kannattaa lyhentää siinä järjestyksessä, että laina, jossa on suurin korko maksetaan ensin. Korkohan on lainaamisen kustannus, sillä pääoma (“laina”) on saatu lainaamalla etukäteen käyttöön.

Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole aina niin yksinkertaista. Tutkimuksissa on todettu, että käytännössä lainat kannattaa maksaa pienimmästä lainamäärästä suurimpaan, jotta lainat saa maksettua nopeammin. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että yhden lainan takaisin maksaminen kokonaan kannustaa jatkamaan lainojen maksamista. Pienimmästä suurimpaan eteneminen tuottaa nopeammin tyytyväisyyden tunteen tavoitteen saavuttamisesta ja on psykologisesti tehokkain tapa.

Laina voi tulla kal­liiksi – näin säästät lainan kus­tan­nuk­sissa
5 (100%) 1 ääntä