Kiin­teis­tön­vä­lit­tä­jän välitys­palk­kio oman asun­non myyn­nis­sä

Välityspalkkio vaihtelee eri kiinteistönvälitysyritysten ja -ketjujen välillä. Kullakin on omat hinnoittelumallinsa. Osaamista ja välityspalkkiota on usein hankala vertailla. Mistä tiedät mihin kiinnittää huomiota vertaillessasi? Ohessa yleisimmät kiinteistönvälityksen välityspalkkion hinnoittelumallit.

Aivan ensiksi: asunnon myyntihinta on välityspalkkiota tärkempi

Oman asunnon myynnin tuotto muodostuu seuraavasti:

Tuotto =  Asunnon myyntihinta – Asunnon ostohinta –Myyntivoittoverot – Välityspalkkio

Ehdottomasti tärkein tekijä oman asunnon myynnin tuotossa on asunnon myyntihinta. Asunnon ostohintaan ja veroihin et voi enää vaikuttaa. Voit vaikuttaa kustannuksiisi kilpailuttamalla kiinteistönvälittäjät. Muista kuitenkin, että osaava välittäjä auttaa sinua saamaan asunnostasi parhaimman myyntihinnan.

Mikäli valitset pelkän hinnan perusteella halvimman kiinteistönvälittäjän, on olemassa riski, että asuntosi myydään vain mahdollisimman nopeasti, eikä asunnosta yritetä saamaan parasta mahdollista myyntihintaa. Kovin pienillä välityspalkkiolla kauppaa tekevän kiinteistönvälittäjän tulee jatkuvasti saada paljon asuntoja myydyksi, jotta alhaiset välityspalkkiot kannattavat. Niinpä yksittäiseen asuntoon ei välttämättä ehditä paneutua kovin tarkkaan.

Prosenttiperusteinen välityspalkkio

Tässä palkkiomallissa palkkio muodostuu suurilta osin prosenttiosuudesta asunnon toteutuneesta myyntihinnasta. Kiinteistövälittäjän välityspalkkion osuus on yleensä noin 2–5 %.

Tässä palkkiomallissa muita hinnoitteluelementtejä voivat olla esimerkiksi:

 • Perushinta: veloitetaan erikseen, eikä kuulu prosenttiosuuteen
 • Minimihinta: vähimmäispalkkio (tarkista lasketaanko tähän perushinta mukaan vai ei!)
 • Markkinointikulut
 • Asiakirjamaksut (kuten kauppakirja ja isännöitsijätodistus)

Kiinteähintainen välityspalkkio

Nimensä mukaisesti kiinteähintainen välityspalkkio tarkoittaa sitä, että välittäjän saama palkkio on sama riippumatta asunnon myyntihinnasta.

Hinta on usein eri yksiöille, kaksioille, kolmioille ja sitä suuremmille kohteille. Kiinteistönvälittäjä voi laskea huoneistolle kiinteän hinnan, vaikkei varsinaista listahinnastoa olisikaan. Tunteehan hän monesti alueen yleisen hintatason ja kysynnän kyseisen kaltaiselle asunnolle työnsä kautta.

Pyydä tarjoukset usealta kiin­­teis­t­ön­­välit­­tä­­jäl­tä oman asunnon myy­mi­sestä

Vertaile ja voit säästää tuhansia euroja vä­li­tys­palk­kios­sa

KILPAILUTA KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄT

Tarkasta miten välityspalkkio lasketaan!

Ennen kuin allekirjoitat toimeksiantosopimusta oman asunnon myymisestä kiinteistönvälittäjän kanssa, sinun on syytä tarkistaa, miten välityspalkkio lasketaan. Mukana voi olla vähimmäishintoja ja muita kuluja.

Yleisimmät välityspalkkion osat:

 • Asunnon arviointikulu
 • Asunnon myynnin välityspalkkio
 • Markkointikulut

Muita mahdollisia kuluja tai laskutettavia lisäpalveluita ovat esimerkiksi:

 • Kauppakirjakulut
 • Valokuvaus
 • Videokuvaus
 • Myyntistailaus

Välityspalkkioissa on isot erot – vertaile ennen valintaa

Laskukone

Kiinteistönvälitysyritysten nettisivuilla ilmoittamat välityspalkkiotasot ovat yleensä ns. listahintoja. Älä takerru niihin, vaan vertaile ja kilpailuta asuntosi kiinteistönvälitys pyytämällä tarjoukset alueesi kiinteistönvälittäjiltä.

Kiin­teis­tön­vä­lit­tä­jän välitys­palk­kio oman asun­non myyn­nis­sä
5 (100%) 2 ääntä