Kiin­teis­tön­vä­lit­tä­jä voi haluta eri asioita kuin asunnon myyjä

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä asettaa aina asiakkaansa, asunnon myyjän edun oma etunsa edelle. Markkinoilla on kuitenkin valitettavasti myös kiinteistönvälittäjiä, jotka ajavat korostuneesti omaa etuaan ja siksi heikentävät kiinteistönvälitysalan ja muiden kiinteistönvälittäjien mainetta.

Älä myy asuntoa liian nopeasti

Vaikka näennäisesti asunnon myyjän ja kiinteistövälittäjän edut ovat yhtenäiset asunnon myyntihinnasta prosenttiperusteisen välityspalkkion seurauksena, ei asia ole näin yksinkertainen.

Kiinteistövälittäjän aika on rajallinen. Asunnon myynnissä eniten aikaa menee ennen kaikkea näyttöihin sekä myyjään ja ostajaehdokkaiden kanssa käytiin keskusteluihin. Sen vuoksi kiinteistönvälittäjän etu useimmiten on se, että asunto menee kaupaksi mahdollisimman nopeasti. Mielellään jopa ennen ensimmäistä yleistä näyttöä.

Vaikka myyjä voi ollakin nopeasta kaupasta tyytyväinen, voi kääntöpuolena olla se, että asunnosta ei saada riittävästi ostotarjouksia, jotta voidaan vakuuttua siitä, että myyjä saa asunnostaan parhaimman hinnan.

Pyydä tarjoukset usealta kiin­­teis­t­ön­­välit­­tä­­jäl­tä oman asunnon myy­mi­sestä

Vertaile ja voit säästää tuhansia euroja vä­li­tys­palk­kios­sa

KILPAILUTA KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄT

Kiinteistönvälittäjä voi luvata liikoja – ole tarkkana

Jotkut kiinteistövälittäjät lupailevat asunnosta suurta hintaa siinä toivossa, että asunnon myyjä valitsisi tämän myymään asuntoaan. Näin saattaa käydä erityisesti silloin kun kiinteistönvälittäjä tietää kisaavansa kyseisestä asiakkaasta samanaikaisesti muita kiinteistönvälittäjiä vastaan.

Kun välityssopimus on solmittu voi hyvästä välitystavasta piittaamaton kiinteistönvälittäjä perääntyä puheistaan. Pettyneen asunnon myyjän on tässä vaiheessa vaikeaa vaikuttaa asuntonsa myyntiin ja usein tavallaan luovuttaa. Hän ajattelee, että “tärkeintähän on, että asunto saadaan myytyä”. Myyjähän ei ole pettymystä lukuunottamatta menettänyt mitään.

Mikäli tarjoukset eivät riittäviä eikä sinun ole pakko myydä

Joskus kysyntä voi olla hiljaista tilapäisesti tai pidempäänkin ulkopuolisista tekijöistä. Taloudentila ja työllisyysaste ovat keskeisimmät asuntokauppaan vaikuttavat tekijät makrotasolla.

Mikäli koet, että myytävän asunnon ostotarjoukset ovat liian matalia suhteessa omaan käsityksesi eikä sinulla ole pakkoa myydä asuntoa juuri nyt, voi sinun etusi olla vaihtaa taktiikkaa. Voi olla järkevää asunnon myyjän kannalta lopettaa asunnon myynti. Eräitä myyjän vaihtoehtoja ovat:

  • Jatkaa asunnossa asumista toistaiseksi
  • Aloittaa myynti uudelleen joskus myöhemmin
  • Laittaa asunto vuokralle
  • Vaihtaa asunnon myyntiä hoitavaa kiinteistönvälittäjää

Kiinteistönvälittäjän oma etu puoltaisi asunnon hinnan laskemista vastaamaan vastaanotettuja ostotarjouksia. Osaava kiinteistönvälittäjä ei aseta koskaan omia etuja asiakkaansa etujen edelle.

Pieni remontti tai muutostyöt

Joissain tapauksissa myyjän etu voi olla pienen remontin tai muutostyön tekeminen ennen asunnon myymistä. Varsinkin jos myyjä kykenee tekemään nämä itse ilman ulkopuolista ammattilaista.

Kiinteistönvälittäjän etu on saada asunto myytäväksi sellaisenaan, jotta hän saa asunnon nopeasti kaupaksi eikä joudu odottelemaan.

Laadukas kiinteistönvalittaja osaa sanoa asunnon myyjälle kumpi on myyjälle taloudellisesti parempi ratkaisu: myydä asunto sellaisessa kunnossa kun se on vai tehdä asuntoon pieni remontti. Kunnostus nostaa useimmiten asunnon arvoa, mutta punnittavaksi tulee myös remonnista aiheutuneet kustannukset ja vaiva.

Kiin­teis­tön­vä­lit­tä­jä voi haluta eri asioita kuin asunnon myyjä
4.5 (90%) 2 ääntä