Hyvä kiin­teis­tön­vä­lit­tä­jä: 5 hyvää syy­tä vali­ta hyvä (eikä hal­vin)

Halvin ei ole aina hyvä, eikä kallein aina paras. Sen on varmasti oppinut jokainen valveutunut kuluttaja. Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, miksi asunnon myyjän kannattaa valita hyvä kiinteistönvälittäjä eikä pelkästään keskittyä löytämään halvinta.

1. Hyvä kiinteistönvälittäjä perehtyy kohteeseensa huolella

Se tarkoittaa parempaa asunnosta saatavaa myyntihintaa

Kiinteistönvälityksessä perehtyneisyys ja myynnin valmistelu on tärkeää. Tämä takaa kohteelle mahdollisimman laajan ostajaehdokasjoukon. Hyvä kiinteistönvälittäjä paneutuu kohteen erityispiirteisiin ja kääntää ne myyntiä edistäväksi.

Huomioi seuraavat asiat:

 • Tarkasti määritelty asunnon hintapyyntö
 • Huolella ja kattavasti laadittu esittelyteksti
 • Kiinteistönvälittäjän oman ostajaverkoston aktivoiminen tutustumaan kyseiseen kohteeseen
 • Tyylikäs ja huoliteltu ulkoasu
 • Kiireetön ja miellyttävä esittely

Paras ei aina ole halvin.

2. Hyvä kiinteistönvälittäjä on koulutettu

Koulutus ei takaa mitään, mutta vähentää riskejä

Asiantuntemus ja kokemus auttavat kaikilla aloilla. Kiinteistönvälitys ei ole poikkeus. Alalla toimivien välittäjien koulutustausta on kirjava. Yleisimmät alan koulutukset ovat:

 • LKV – Laillistetun kiinteistönvälittäjän pätevyys. Hyväksytty LKV-koe.
 • LVV – Laillistetun vuokrahuoneiston välittäjän pätevyys. Hyväksytty LVV-koe.
 • KED – Kiinteistöedustajan tutkinto. Antaa perusvalmiudet välitystehtävien hoitamiseen.
 • KiAT – Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto.
 • YKV – Ylempi kiinteistönvälittäjän tutkinto. Syventää kokeneiden välittäjien osaamista ja antaa valmiuksia toimia alalla johtotehtävissä.

Pyydä tarjoukset usealta kiin­­teis­t­ön­­välit­­tä­­jäl­tä oman asunnon myy­mi­sestä

Vertaile ja voit säästää tuhansia euroja vä­li­tys­palk­kios­sa

KILPAILUTA KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄT

3. Hyvä kiinteistönvälittäjä tuntee alueensa

Hyvä kiinteistönvälittäjä tuntee alueensa hyvin. Hän seuraa alueella myytäviä kohteita ja niiden toteutuneita kauppahintoja. Parhaimmassa tapauksessa hän on myynyt lähialueelta tai jopa samasta kiinteistöstä asunnon lähiaikoina.

Hän on perehtynyt välitettävän asunnon lähialueseen jo ennen arviokäyntiä ja kykenee nostamaan esille alueen parhaimmat puolet.

Huomioi seuraavat asiat keskustellessasi alueesta:

 • Taloyhtiön maine
 • Alueen tai kaupunginosan maine
 • Liikenneyhteydet
 • Parkkipaikka tai autotalli
 • Koulut ja päiväkodit
 • Ruokakauppa
 • Liikuntamahdollisuudet (lenkkipolku, hiihtorata, jne.)
 • Kuntosali
 • Terveysasema

4. Hyvä kiinteistönvälittäjä palvelee asiakasta

Lupausten pitäminen

Rehellisyys ei ole hyve, vaan vähimmäisvaatimus kaikilla kaupankäynnin aloilla. Hyvä välittäjä lupaa vain sellaista, jonka kokee pystyvänsä toteuttamaan. Ja hän myös pitää antamansa lupaukset. Näin hän kasvattaa luottamusta, jonka hänen asiakkaansa usein myös kertovat eteenpäin toisille. Niinpä parhaimpien kiinteistönvälittäjien asiakkaista iso osa tulee suosittelijoiden kautta. Internet ja sosiaalinen media mahdollistavat myös itselle tuntemattomien ihmisten arvioihin tutustumisen ja niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää.

Yhteydenpito

Asiansa osaava kiinteistönvälittäjä pitää asunnon myyjään (ja mahdollisiin ostajiin) säännöllisesti yhteyttä. Hän myös kertoo, milloin aikoo olla seuraavan kerran yhteydessä. Tekstiviesteihin ja sähköposteihin hän pyrkii vastaamaan viipymättä.

Kysymyksiin vastaaminen

Asunnon myyjällä on usein paljon kysymyksiä asunnon myyntiprosessiin ja sen yksityiskohtiin liittyen. Onhan kyseessä useimmille ihmisille elämän suurin yksittäinen kauppatapahtuma. Vaikka riskit ovat usein suhteellisen pienet, on niiden euromääräinen vaikutus toteutuessaan suuri. Kyse on isoista rahoista.

Ymmärtäen edellä mainitut asiat, hyvä kiinteistönvälittäjä kuuntelee ja jaksaa vastata kattavasti ja riittävän rauhalliseen tahtiin kaikkiin esille tulleisiin kysymyksiin ymmärtäen, että asunnon myyjä tai ostaja ei tunne alaa yhtä hyvin.

5. Hyvä kiinteistönvälittäjä on myynnin ammattilainen

Vuorovaikutustaidot

Asunnon ostamisessa on mukana paljon tunteita. Siksi hyvät vuorovaikutustaidot auttavat kiinteistönvälittäjää myymään asuntosi – parhaalla mahdollisella hinnalla. Asunnon osaa kyllä esitellä moni, mutta harvempi osaa myydä sen.

Uskottava ja luotettava esiintyminen sekä kohtelias ja ystävällinen käytös ovat hyviä kulmakiviä vuorovaikutustaidoissa. Lisäksi tarvitaan myös empaattisuutta ja kykyä kuunnella. Tämä auttaa luomaan luottamusta myös potentiaalisiin ostajiin.

Vahvat myyntitulokset

Hyvällä kiinteistönvälittäjällä on vahvat myyntitulokset ja hän esittelee ne mielellään. Hyvät välittäjät myyvät noin 70-100 asuntoa vuodessa. Tämä kuitenkin riippuu paljon kiinteistönvälittäjän toimialueesta ja kiinteistötyypeistä, joiden myymiseen hän on mahdollisesti erikoistunut. Esimerkiksi arvokiinteistöjen myymiseen erikoistunut välittäjä saattaa luonnollisesti myydä määrällisesti hieman vähemmän kohteita mutta niissä palkkio voi olla huomattavasti suurempi.

Kysy rohkeasti kiinteistönvälittäjältä millaisia kohteita hän myynyt ja pyydä häntä esittelemään kohteensa yksityiskohtaisesti.

Hyvä kiin­teis­tön­vä­lit­tä­jä: 5 hyvää syy­tä vali­ta hyvä (eikä hal­vin)