Asun­non osta­minen: vältä ikävät yllä­tyk­set ennal­ta

Asunnon ostaminen on useimmiten elämän suurin hankinta. Siksi oma asunto tulee valita huolella. Asunnon kuntoon vaikuttaa montaa tekijää ja osa ongelmista on harmittavan vaikea havaita. Kiinnittämällä huomioita tiettyihin yksityiskohtiin voit huomata vihjeitä mahdollisesti heikkokuntoisesta asunnosta. Kokosimme sinulle vinkkejä siitä, mitä pitää huomioida, kun valitset omaa asuntoa.

Yhteisten tilojen kunto ja remontit

Asunnon remontti

Yhteisten tilojen kuten rappukäytävien, varastojen tai vaikkapa pyykkituvan rapistuminen tai epäsiisteys saattavat kertoa siitä, ettei taloyhtiön muitakaan tärkeitä remontteja ole hoidettu kunnolla tai ajallaan. Toki epäsiistit tilat saattavat jo itsessään nostaa kynnystäsi muuttaa kyseiseen kohteeseen.

Mikäli taloyhtiö on vanha, eikä siihen ole tehty suuria remontteja se kertoo usein niiden olevan tulossa. Useita kalliita remontteja voi toteutua täten kerralla ja kustannukset nousevat korkeiksi – jos pankki ylipäätään myöntää niihin enää lainaa. Taloyhtiön veloista ja suunnitteilla olevista remonteista ei aina anneta ostajalle riittävän kattavia tietoja ja niihin kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota. Isännöitsijältä kannattaa pyytää mahdollisimman tarkat tiedot yhtiön taloudesta.

Pyydä tarjoukset usealta kiin­­teis­t­ön­­välit­­tä­­jäl­tä oman asunnon myy­mi­sestä

Vertaile ja voit säästää tuhansia euroja vä­li­tys­palk­kios­sa

KILPAILUTA KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄT

Tarkista pinnoitteet ja haju

Tunkkainen ja raskas ilma saattaa viitata sisäilmaongelmiin tai kosteusvaurioihin. Kiinnitä huomiota myös kosteiden tilojen pinnoitteisiin ja saumoihin: tutki onko niissä epäilyttäviä värjäymiä tai kupruja ja mistä ne voisivat kertoa? Kysy myyjältä ja tutustu asuntoon rauhassa ennen lopullista ostopäätöstä.

Pintamateriaaleja kannattaa tutkia lisäksi koputtelemalla ja tunnustelemalla.  Narisevat lattiat tai huonosti kiinni olevat laatat saattavat olla merkki remontin tarpeesta tai sellaisen syntymisestä lähiaikoina.

Tehdyt muutostyöt

Tarkista onko asuntoon tehty suurempia muutostöitä sekä onko ne toteutettu asianmukaisella ammattitaidolla ja valvotusti. Lisäksi kannattaa selvittää, onko muutoksista ilmoitettu taloyhtiölle. Yhtiö on vastuussa perustasoon saakka tehtävistä korjaustöistä, joten perustason ylittävistä korjauskustannuksista vastaa asunnon omistaja. Mikäli asunnon nykyinen tai edellinen omistaja on siis remontoinut asuntoa laadultaan alkuperäistä huomattavasti laadukkaammaksi, ei taloyhtiö välttämättä korjaa niitä jatkossa vastaavan tasoiseksi.

Asunnon ostaminen ei kannata, jos taloyhtiössä riidellään

Uusi omistaja voi joutua huolehtimaan edellisellä omistajalla rästissä olevista vastikkeista jopa puolen vuoden ajalta. Vireillä olevista riidoista ei välttämättä löydy mainintaa isännöitsijätodistuksesta, jos ne eivät ole ehtineet oikeudelliseen käsittelyyn asti. Jos riita on ollut vireillä jo kaupantekohetkellä, lasku voi tulla maksettavaksi vasta myöhemmin.

Oman asunnon ostaminen: tee kartoitus lähialueiden kaavoituksesta

Kartta

Sijainti ja sitä kautta lähistön palvelut ovat usein hyvinkin tärkeitä seikkoja asunnon ostajalle. Leikkikentät, puistot  ja harrastusmahdollisuudet asunnon ympäristössä eivät ole kuitenkaan ikuisesti sellaiset kuin ostohetkellä. Kunnalta tai kaupungilta voi tarkistaa, onko vireillä kaavamuutoksia ja tietysti tutkia myös voimassa olevaa kaavaa ja sen mahdollistamia muutoksia asuinympäristöön.

Asunnon ostaminen, kun kiinteistö sijaitsee vuokratontilla?

Mikäli taloyhtiön tontti ei ole oma vaan vuokrattu, kannattaa pyytää isännöitsijältä tietoa vuokrasopimuksesta. Vuokrasopimuksen voimassaoloajan päättyessä tontin vuokraan saattaa tulla korotuksia. Ota vuokrasopimus huomioon arvioidessasi asumisen kustannuksia.

Asun­non osta­minen: vältä ikävät yllä­tyk­set ennal­ta
4 (80%) 1 ääntä