10 syytä valita kiinteis­tön­välit­täjä myy­mään asun­tosi

Kiinteistönvälittäjä on asunnon myynnin ammattilainen. Asuntokaupassa liikkuu isot rahat sen vuoksi siinä on myös riskejä. Voit menettää paljon rahaa, jos et saa asunnostasi parasta mahdollista hintaa. Kokosimme sinulle 10 hyvää syytä miksi on syytä harkita kiinteistönvälittäjän käyttämistä, kun myyt omaa asuntoasi.

1. Asunnon myyntiajan arviointi

Kiinteistönvälittäjä tuntee toimialueensa useimmiten useiden vuosien ajalta. Näin ollen hän tietää alueen ja asuntotyyppisi keskimääräiset myyntiajat. Hän myös tietää kokemuksesta, miten juuri sinun asuntosi vertautuu muihin myytäviin asuntoihin.

On helpompi suunnitella uuden asunnon hankintaa ja siihen liittyviä käytännön järjestelyjä, kun pystyt hahmottamaan, miten kauan asuntosi myynti suurin piirtein kestää.

2. Asunnon arvon ja myyntihinnan arviointi

Jokainen asunto on yksilöllinen. Niin myös sen hinta. Asuntojen hinnan määrittäminen edellyttää sekä osaamista että kokemusta.

Asuntoa myyvälle asunnon oikea hinta on kriittinen. Liian korkea hinta karkottaa ostajaehdokkaat ja asunto voi jäädä myymättä pitkäksikin aikaa. Toisaalta liian matalan hinnan seurauksena asunto voi mennä nopeastikin kaupaksi, mutta saamatta jää todella paljon rahaa.

Välittäjä osaa arvioida kokemuksellaan ja käytettävissä olevilla tiedoillaan asunnon realistisen hinnan tarkemmin kuin kuluttaja.

Lue lisää, miten valitset kiinteistönvälittäjän.

Pyydä tarjoukset usealta kiin­­teis­t­ön­­välit­­tä­­jäl­tä oman asunnon myy­mi­sestä

Vertaile ja voit säästää tuhansia euroja vä­li­tys­palk­kios­sa

KILPAILUTA KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄT

3. Älä myy asuntoasi itse kiireellä – menetät paljon rahaa

Kiire johtaa usein huonosti punnittuihin päätöksiin. Niin myös asuntoa myytäessä. Asunnon myynti on usein ihmisen elämän suurin yksittäinen kaupankäyntitapahtuma, eikä sitä kannata pilata hätiköimällä.

Useimmiten entinen asunto on saatava kaupaksi ennen kuin uusi asunto voidaan ostaa. Myös pankki voi edellyttää sitä. Koska uutta asuntoa aletaan etsiä ennen nykyisen asunnon myymistä, saattaa unelmien asunto löytyä ja syntyy tarve myydä nykyinen asunto nopeasti alta pois.

Tässä on tyypillinen asuntokaupan vaaranpaikka. Kiireessä syntyy kiusaus hyväksyä ensimmäinen tai toinen vastaanotettu ostotarjous, vaikka se olisi kaukana odotetusta kauppahinnasta. Näin voit menettää jopa kymmeniä tuhansia euroja myydessäsi asuntoasi hosuen. Välittäjä ulkopuolisena ammattilaisena osaa tukea myyjiä kärsivällisyydessä.

Lue lisää, miten saat asunnostasi parhaan hinnan.

4. Vältä virheet kiinteistönvälittäjän osaamisella

Äkkiseltään asunnon myyminen vaikuttaa yksinkertaiselta. Joku myy ja joku ostaa. Raha vaihtaa omistajaa. Kiinteistöjä ja niistä käytävää kauppaa säätelee kuitenkin useita lakeja ja asetuksia. Niiden tunteminen on tärkeää, jotta asuntokaupasta ei joudu myöhemmin vastuuseen.

Yleisimmät sudenkuopat asuntoa myydessä ovat:

  • Puutteellinen tiedoksianto ostajalle asuntoon liittyvistä asioista, kuten virheistä tai tulevista remonteista
  • Puutteellinen tai virheellinen kauppakirja
  • Harhaanjohtava markkinointi

5. Ammattilaisen käyttäminen maksaa itsensä takaisin

Kiinteistönvälittäjien palkkiot saattavat tuntua korkeilta. Osaava välittäjä maksaa kuitenkin itsensä varmasti takaisin ja välityspalkkion voikin nähdä sijoituksena, ei kustannuksena. Kiinteistönvälittäjä auttaa sinua myymään asuntosi parhaaseen hintaan ja kohtuullisen myyntiajan puitteissa.

Hyvän kiinteistönvälittäjän tuomat tärkeimmät edut:

  • Laajempi ostajaehdokaskunta markkinoinnin ja kohderyhmätuntemuksen seurauksena
  • Osaava kiinteistönvälittäjä välttää asunnon myymisen juridiset riskit
  • Asunnon oikean hinnan määrittäminen – et myy liian asuntoasi halvalla

Lue lisää siitä, kuinka valita hyvä kiinteistönvälittäjä (eikä halvin).

6. Epärealistinen pyyntihinta voi pitkittää asunnon myyntiä

Jos asetat asunnon pyyntihinnan liian korkealle, voi seurauksena olla että ostajaehdokkaat kaikkoavat. Tämän seurauksena voit joutua tilanteeseen, että joudut laskemaan asunnosta pyytämääsi hintaa. Asuntoa etsivät kuluttajat usein huomaavat alentuneen hinnan ja voivat miettiä, että asunnossa on jotain vikaa kun hintaa on jouduttu laskemaan. Negatiivinen kierre on valmis.

Älä siis usko liian korkeita näkemyksiä asuntosi arvosta. On tärkeää, että asunnon hinta on kerralla oikea. Vastuuntuntoinen kiinteistönvälittäjä ajattelee toimeksiantajansa etua, eikä lupaa turhan korkeaa myyntihintaa vain saadakseen välityssopimuksen.

7. Kiinteistönvälittäjä tuntee asuntosi kohderyhmän

Asunnot ovat yksilöllisiä, kuten myös asunnon ostajien tarpeet. Kiinteistönvälittäjä tietää millaisille ostajille asunto sopisi. Toisaalta hän tietää, miten ostajaehdokaskuntaa voitaisi laajentaa. Mitä laajempi potentiaalinen ostajaehdokaskunta, sitä todennäköisemmin saat asunnostasi parhaimman hinnan.

8. Ostajaehdokkaiden houkuttelu

Asunnon myyminen on sekä faktaa että mielikuvia. Ja tietysti kovaa myyntityötä: vain harvoin asunto myy itse itsensä. Markkinoimalla asuntoa verkostolleen kiinteistönvälittäjä laajentaa ostajaehdokaskuntaa. Monilla kiinteistönvälittäjillä on myös omat Facebook-sivunsa, joissa saattaa olla satoja seuraajia.

Hyvä kiinteistönvälittäjä osaa nostaa esiin keskeisimmät tekijät, jotka tekevät asunnostasi houkuttelevan. Ne tulevat esille asunnon valokuvissa, myyntiesitteen tekstissä ja asuntonäyttöjen keskusteluissa. Välittäjällä on myös tiedossa, millaisille ominaisuuksille on juuri nyt kysyntää ja osaa neuvoa,  kannattaisiko asuntoon teettää pieniä muutoksia, jotka parantavat sen houkuttelevuutta entisestään.

9.  Kiinteistönvälittäjän avulla voit keskittyä uuden asuntosi valintaan

Sen lisäksi, että kiinteistönvälittäjä saa asunnon myytyä oikeaan hintaan ja sopivaan myyntiaikaan, hän säästää myös sinut suurimmalta vaivalta ja stressiltä.

Moni käyttääkin kiinteistönvälittäjän palveluita helppouden ja vaivattomuuden takia:

  • Ei stressiä asiakirjojen hankkimisesta ja paperitöistä
  • Ei asuntonäyttöjen pitämistä itse
  • Ammattilaisen ottamat valokuvat
  • Sopimukset ja lakiasiat osaavissa käsissä

10. Ostotarjouksen arviointi

Kun ensimmäinen ostotarjous saapuu, on suuri kiusaus hyväksyä se, varsinkin mikäli seuraava asunto on jo löytynyt ja pelkäät sen menevän alta. Onko hintataso oikea? Kokenut kiinteistönvälittäjä tunnustaa onnenonkijan tarjouksen vakavasti otettavasta tarjouksesta. Riippuen tilanteestasi voi olla hyvä, että keskustelet kiinteistönvälittäjäsi kanssa siitä, onko hyvä odottaa muita ostotarjouksia vai kannattaako asunto laittaa nopeasti liikkeelle.

BONUS: Lisätietoa

10 syytä valita kiinteis­tön­välit­täjä myy­mään asun­tosi
5 (100%) 1 ääntä